Darreres entrades:

17/10/11

El Consell de Poble no pot suplir el Ple municipal

En els darrers dies, el flamant President del Consell de Poble, el regidor Joan Garcia, ens ha convocat a renovar els llocs del Plenari del Consell, caducats des de fa un parell d'anys.

El 23 d'abril de 2009, el Grup ISP ja va presentar una instància per a la reformulació del Consell de Poble, a la qual no es va fer cas, proposta a la què des d'aquestes pàgines ens varem apuntar, tot denunciant la degradació de l'òrgan.

És una bona iniciativa, doncs l'únic órgan de participació ciutadana del municipi o ha de gestionar-se bé o paga més la pena que desaparegui.
Segons se'ns diu, a principis de gener de 2012 es convocarà el Consell per tal de portar a terme la renovació amb els nous membres i després, un cop renovat, es proposarà la creació d’una comissió que valori la modificació i actualització del Reglament.

A la vista de les tres darreres convocatòries del Consell de Poble, tant amb la seva estructura com en el seu funcionament, és un òrgan viciat

Fa un any i mig ja vaig aportar les meves reflexions respecte les línies de renovació en el funcionament del Consell de Poble, en les quals em ratifico, doncs entenc que resulta indispensable modificar els actuals cupos de representació, ja que ara per ara és només un "Consell d'Associacions".

El panorama municipal, però, ha canviat des de llavors. En primer lloc tenim un Govern en minoria enfront unes "oposicions" que no saben que fer. En segon lloc, en Joan Garcia, en nom de ERC-RCat, ha accedit a la Presidència, que, entre altres coses, li va oferir en Llesuy en el seu dia.

El tarannà participatiu d'en Joan Garcia és indiscutible, només superat per ISP, però cal preguntar-se: no seria millor fer política, "fer poble" des del Ple Municipal? Hem d'esperar que els grups polítics de les oposicions facin "política" en el Consell de Poble en comptes d'exigir-los que ho facin on els pertoca, al Ple Municipal? Perquè el gruix de grups polítics no van voler -com se'ls va oferir- entrar en el Govern i com ara ERC-RCat ens passa la pilota al poble?

El primer òrgan de participació ciutadana, no ens equivoquem, és el Ple Municipal, on estan representats el 94% dels ciutadans que van voler ser-hi representats. 
Pertoca al Ple i no al Consell de Poble preocupar-se, ocupar-se i treballar pels assumptes del poble.

Deu ser fàcil estar al Govern per posar gespa artificial al camp de futbol o fer un teatre grec als camps de La Rectoria, però tothom fuig com dels apestats quan es tracta d'arremangar-se enfront els difícils problemes i equilibris als que ara s'enfronta la gestió municipal.

Esperarem a veure què passa amb l'aprovació dels pressupostos, que no es pot demorar gaire. Potser llavors s'aclariran les posicions d'uns i altres.

12/10/11

In memoriam

El mes de maig, en Joan Antoni Moreno va marxar.

Ell, com molts, sense saber perquè, va obrir-se a la xarxa amb l'únic propòsit d'estar-hi. Avui, repassant el "facebook" m'hi he aturat. Està ple d'epitafis. 

El vaig conèixer a en Juan Antonio. Poc però prou. Bon tio!
Al novembre de 2009 ens varem fer "amics" al facebook.

Amics, fills, néts, .. van deixar testimoni de la seva manca a la xarxa. Pràcticament tota la utilitat que ha tingut aquest espai.
Un "perfil" que continua viu malgrat que el protagonista ja no hi sigui.

Dóna que pensar...

10/10/11

Quatre mesos després de les promeses electorals


Ja han passat quatre mesos des de què es fa constituïr el nou govern municipal. Un govern lligat de mans i peus que no pot governar, i que ni amb pactes pot tirar endavant els temes pendents.

L'oposició no existeix, són només tres altres maneres de pensar que no es posen d'acord ni en els fons ni sobre tot en les prioritats dels temes que -teóricament-, postulen.

L'Alcalde Llesuy i el seu equip, amb la moral -que no les ganes de treballar- més aviat baixa, fa el què poden fer: gestionar sense complicar-se la vida. I val a dir que estan seguint els seus compromisos electorals.

En aquestes condicions, hom esperaria que, com menys, algú de "les oposicions" mirés de posar en marxa algun dels seus compromisos electorals: ni això. Amb la excepció, val a dir-ho, d'ERC-RCAT, que una mica si que fa.

Un repàs als programes electorals és, a aquestes altures, força interessant (cliqueu-hi per veure'ls):

- CiU
- ISP

Pel que fa al GISP, ha tancat el seu espai web, i no us puc enllaçar amb el seu programa electoral. No obstant, en un article anterior ja vaig repassar els tangibles de les propostes electorals, resenyant, amb les altres, les propostes del GISP:
  • Sala polisportiva de mides federatives al Local Polivalent.
  • Street Park a Vallserena
  • Camp de futbol amb gespa artificial.
  • Instal.lacions de boxes a Faldes.
  • Nou Centre Cívic a Vallserena.
  • Rehabilitar La Fàbrica per a crear una associació de joves que la gestioni, en menys de 100 dies.
  • Recepcionar Les Pungoles.
  • Acabar de col.locar els llums de Vallserena.
  • Acabar de fer les voreres a Vallserena.
  • Nou camí asfaltat Faldes-nucli.
  • Asfaltat del vial d'entrada a Les Pungoles.
  • Fer un passeig de ribera des de les escoles fins el nou IES.
  • Construïr un teatre grec al camp de La Rectoria.
Vistes les propostes amb perspectiva, i en especial aquestes darreres, no m'estranya que algú hagi començat a faltar als Plens...

P.S.: Paga la pena també donar una ullada als web's dels partits de Sant Pere, que trobareu a la barra dreta d'aquest mateix bloc.

P.S.: Per cert, què s'en sap del local polivalent?

3/10/11

Algú dels dos està equivocat: penso que no soc jo

En els darrers anys, gent despabilada va presentar llicències de construcció davant la perspectiva d'enduriment de la normativa urbanística derivada del POUM.

Per exemple, els habitatges de fusta estan actualment prohibits. Calia donar-se pressa i entrar una llicència perquè demà serà impossible.

Doncs bé, treballant tot el dissabte, i fins i tot el diumenge, la casa de fusta ha aparegut al carrer Sant Bernat. La Vigilància Municipal hi ha passat un parell de vegades aquest cap de setmana, i no s'ha enterat.

Bé, la llicència es va obtenir abans de què el POUM-2008 fos aprovat. L'obra ha estat dos anys parada: encara no tocava. I ara reneix amb un sostre quina inclinació contavé manifestament les NNSS-87 sota les què es va aprovar la llicència, que prohibeixen sostres amb més del 30-35% de pendent (la que parlo fa més del 40%). 

No és la única: un xalet suïs a la Unitat II de Can Derrocada té un sostre de vertígen... Visible per a tothom que passa -i mira- per la BP-5109.

I al carrer El Sui, a 200 metres de l'Ajuntament, per més senyes, una casa recent estrenada incompleix com si res la normativa sobre tanques de parcel.la, doncs la que hi ha en castellà en diríem "un cañizo".

Seguim... l'Òscar: al carrer Xaloc, dos esquelets fills de l'orgia especulativa, tenen 1,2,3,... 4 plantes! Mai es podran legalitzar i, en compliment de la Llei d'Urbanisme s'haurien d'enderrocar ja. Es venen per 290.000 euros: una ganga, doncs amb la llicència caducada mai podran acabar-se, amb quatre plantes!!

Impagable el text de l'anunci de "l'habitatge": "Superf. 317. 92 m², 4 habitaciones (1 suite, 3 dobles), 2 baños, 1 aseo, cocina, comedor, terraza, garaje, soleado (???). Precio negociable, escuchamos todas las ofertas". Ull! no us feu il.lusions, és l'esquelet de la foto...!

Quan hom compara els planells de les llicències amb la realitat, apart d'una interpretació "sui generis" de la normativa urbanística, ens trobem que la realitat desborda la ficció.

També la realitat desborda la tinta xina pel que fa al compliment de l'article 69 bis de les NNSS: (Les plataformes d'anivellació a l'interior de la parcel·la (a excepció dels soterranis) s'hauran de disposar de manera que no sobrepassi els talús ideals de pendent 1:3 (altura:base) traçats des de les cotes, per sobre o per sota, possibles als llindars. Els murs que sorgeixin de l'anivellació del terreny no podran assolir, en cap punt, una alçada superior a 1,5 metres per sobre de la cota natural del llindar ni a una alçada superior a 2,2 metres per sota de la cota natural del llindar. Els murs interiors de contenció de terres no podran sobrepassar, per la seva part vista, una alçada superior a 3,7 metres).

Estarem prevaricant? O simplement és desídia?

Recordem que les il.legalitats urbanístiques prescriuen al cap de 10 anys!!!
No vull mal a ningú, però destroçar el territori, incomplir la Llei no hauria de sortir de franc.

A algun Tècnic Municipal, apart de caure-se-li cara de vergonya, se li hauria de recordar -per les bones o per les males- quina és la seva responsabilitat.