Darreres entrades:

26/9/11

Aprovats definitivament els POUM de Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajor


La Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona aprovà definitivament el passat dia 22 els POUM de Sant Pere i de Sant Antoni de Vilamajor.

El POUM de Sant Pere de Vilamajor ha culminat així un llarg periple de tràmits i propostes que es va iniciar l'any 2004 i que ha quedat recollit en diverses ocasions en aquest bloc.

Des de que el Ple de l'Ajuntament va aprovar l'Avantpla del POUM-2008, que substituia al de 2005 aprovat en temps de Joan Bruguera, han passat més de tres anys. En total gairebé 7 anys discutint la planificació urbanística del nostre municipi.

El 22 de juliol de 2010 el Ple va acordar l'aprovació provisional del POUM, 15 mesos després de què l'hagués aprovat inicialment. D'ençà, modificacions afegides i la necessitat d'adequar el POUM als requeriments de la Comissió d'Urbanisme de Barcelona, han redibuixat molts dels aspectes que els ciutadans coneixem. Cal confiar què de forma immediata l'Ajuntament publiqui el POUM definitivament aprovat, així estarem en condicions de valorar com ha quedat, en especial la normativa edificatòria, doncs la veritat no n'hem estat informats dels canvis.

Pel que fa al POUM de Sant Antoni, aprovat també definitivament sense tantes controvèrsies, recull diverses solucions a la sortida del barri de Can Vila. Estem també a l'espera de més detalls per tal de veure cóm ha quedat aquest tema, tot i què el proper 29 de setembre es votarà en Ple de l'Ajuntament de Sant Antoni una proposta del PUSA per reformar els acessos, per bé que no planteja cap solució alternativa.

21/9/11

Cinc alcaldes del vallès Oriental cobraran de la Generalitat la retribució fixada de 1.458,81 €

La Generalitat de Catalunya, des de l'any 2008 subvenciona les retribucions dels càrrecs electes dels municipis de menys de 2.000 habitants.

La Carta Europea de l’Autonomia Local, que va entrar en vigor l’1 de setembre de 1988, concreta que l’estatut de la representació local ha d’assegurar el lliure exercici del seu mandat, i ha de permetre una compensació econòmica congruent amb l’esforç i dedicació que en deriva i, si és el cas, la compensació pels beneficis perduts o una remuneració de la feina feta. 

És en virtut d'aquesta Carta Europea d'Autonomia Local que la Generalitat garanteix una retribució mínima als càrres electes en aquells municipis als què, per la seva escasa dimensió, els resulta molt gravós complir amb el mandat europeu que Espanya va refrendar al 1988.

S'acaben de fer públiques les compensacions per aquest any, que han afavoit els càrrecs electes de 417 municipis de Catalunya.
Els municipis del Vallès Oriental beneficiats amb aquests ajuts han estat Figaró-Montmany, Sta. Maria de Martorelles, Villalba Saserra, Tagamanent i Montseny.

La compensació es fixa enguany amb un màxim de 1.458,81 € mensuals per càrrec electe a dedicació complerta, per als municipis de fins a 2.000 habitants.

Aquestes compensacions estan en la línia de les recomanacions fetes per l'Associació Catalana de Municipis. Vegeu el quadre següent:

Quadre comparatiu de la compensació per càrrecs electes segons el Departament de Governació i l'Associació Catalana de Municipis
Retribucions en Euros/any. Base: sou de l'Alcalde a dedicació complerta

Fent la proporció, a un Alcalde d'un poble com Sant Pere de Vilamajor la recomanació és d'un sou d'uns 32.000 € anuals (2.285 € mensuals per 14 pagues), i a un Alcalde d'un poble com Sant Antoni de Vilamajor de 37.000 € anuals (uns 2.650 € mensuals per 14 pagues).

20/9/11

La masia de Can Derrocada cap el voltant de 1915


Avui que el nostre amic Ferran Sarrià en il.lustra sobre els orígens de la malaurada masia de Can Derrocada, trobo que és bon moment per publicar unes fotos antigues de la masia, gràcies a l'inestimable arxiu del Centre Excursionista de Catalunya.

Les fotos són dels voltants de 1915 i permeten veure l'insòlit interior de la masia, que en comptes d'estar trepitjada per una fàbrica de pinsos hauria de ser declarada Patrimoni Nacional per la seva valua arquitectònica i etnogràfica, i restaurada i protegida com cal.

Vaig tenir la fortuna -furtiva- de poder-la veure per dins pràcticament com a les fotos. Llavors només tenís 12 anys.

 
 


19/9/11

Ho podem assumir? No, no ho hauríem d'assumir


Calamanda Vila, Alcaldessa de Cardedeu ha posat el punt sobre una de les "i" de la Hisenda del seu municipi: han de pagar els ciutadans de Cardedeu els costos que reben específicament i nominal els residents en altres municipis? La resposta de l'Alcadessa és clara i valenta en el cas dels alumnes dels seus centres escolars: NO.

Cal tenir ben bé en compte que mantenir els centres escolars no és un servei públic propi dels municipis, i per tant no hauria d'estar gratuïtament a l'abast dels ciutadans, i molt menys per a ciutadans que no contribueixen en res  mantenir aquest servei impropi.

La situació és molt més greu a Sant Pere de Vilamajor, on molt probablement els alumnes de fora del municipi superen el 25%.

El manteniment dels centres escolars significa un 8% del pressupost total de l'Ajuntament.

Cada alumne costa al municipi de Sant Pere de Vilamajor més de 300 € anuals.

Fa un any i mig, el Grup Municipal de CiU escrivia a "La Clau":

HO PODEM ASSUMIR?

Tenim una excel·lent oferta d’ensenyament públic a Sant Pere: una escola bressol, dues escoles primàries de dues línies cadascuna i un institut de secundària, l’IES Vilamajor, que dóna servei als municipis de Sant Pere i Sant Antoni.

A Convergència ens sentim molt orgullosos de la nostra comunitat educativa, però alhora ens preocupem. La crisi econòmica en què estem immersos obliga famílies i ajuntaments a racionar les despeses, de manera que ens plantegem una reflexió profunda:
és realment necessari que el nostre poble, d’uns 4000 habitants,
disposi de tantes places escolars? Fa uns anys teníem prop de 300 places de primària i cap de secundària.

Enguany, quan hagi acabat el procés proa, en tindrem prop de 1150, moltes de les quals corresponen a alumnes d’altres municipis i que suposen despeses de manteniment al nostre ajuntament. Podem assumir aquest cost?

El cert és que els responsables de planificar aquesta estructura d’ensenyament es van equivocar de llarg. Ho diem amb humilitat però també amb convicció. S’hauria d’haver negociat amb el Departament d’Ensenyament la necessitat de mancomunar amb Sant Antoni la segona escola de primària i l’IES. Enguany, la partida d’ensenyament ha costat al municipi més de 400.000 euros…

Podrem assumir el que ens costarà l’any que ve? 

Ara, que es parla de mancomunar serveis, ja seria hora de què Sant Pere rebés dels ajuntaments corresponents la contrapartida que dóna pels alumnes que reben formació als centres escolars que manté... ja que no se'n fa càrrec el Departament d'Ensenyament que és qui té la responsabilitat d'assumir aquest servei públic.

14/9/11

Sant Pere de Vilamajor, un poble sense il.lusió


Difícils s'han posat les coses al meu poble. Després de quatre anys d'empenta i il.lusió, de posar les coses al seu lloc, hem tornat on érem. Un poble sense empenta, sense projectes, deambulant pel present esperant que altres ens facin el futur.

Són temps difícils -què m'heu d'explicar-, però per això, més que mai, ens calem uns als altres. Si no hi posem il.lusió, si no fem, ningú ho farà per nosaltres.

Quatre desalmats han preferit enfonsar el vaixell, dragar l'entusiasme d'un poble que avançava, a canvi dels seus ocults desitjos de ser el què voldrien que la gent pensés d'ells.


Estic decebut.

En Llesuy faria molt bé de tornar a cuidar-se de la seva família a qui un dia va canviar pel nostre poble, i deixar que els voltors rapinyin el què volien.

Ara, que el nostre país necessita il.lusió, ambició, futur, ... lideratges,... els han matat. 

No hi ha talla: ens esperen quatre anys de travesia pel desert...

8/9/11

Sequera immobiliaria a Vilamajor


En el primer semestre de 2011 el mercat immobiliari dels municipis de Vilamajor ha assolit un rècord històric: no s'ha venut cap habitatge nou.

No s'ha donat un registre pitjor en les séries estadístiques modernes.

Pel que fa als habitatges usats en canvi, a Sant Antoni s'han venut en aquests primers sis mesos de 2011 un total de 10 habitatges, mentre que a Sant Pere de Vilamajor, després de no vendre's cap habitatge usat durant el primer trimestre, al segon se n'han venut 3.

Transaccions d'habitatges a Sant Antoni de Vilamajor
 Acumulat anual de les transaccions d'habitatges a Sant Antoni de Vilamajor (nous+usats)
  Transaccions d'habitatges a Sant Pere de Vilamajor

Acumulat anual de les transaccions d'habitatges a Sant Pere de Vilamajor (nous+usats)
 

No hi ha dades precises dels habitatges que estan actualment en venda als municipis de Vilamajor, però probablement sobrepassin els 250.

Evolució semestral de les transaccions d'habitatges a Catalunya


A Catalunya la compra-venda d'habitatges s'ha reduït d'un 37% en el primer semestre de 2011 i igualment la sèrie marca el nivell històric més baix.

Aquest indicador dóna idea del forat en què ens trobem.